Picture
Üdvözöllek a blgomon, Kedves Vendég! Mártinak hívnak, fogtechnikusként dolgozom Budapesten a 3. kerületben egy esztétikai fogászati klinikán. Munkám során sajnos rengeteg elhanyagolt fogsorú emberrel találkozom, akiknek sokkal jobb állapotban lehetne a fogsoruk, ha korábbantöbb gondot fordítanak a tisztántartásukra, és rendszeresen jártak volna fogorvosi kontrollra. 
Sok ember azonban csak idős korára veszi tudomásul, hogy fogaink egészsége egyáltalán nem elhanyagolható terület. A rossz és egészségtelen fogak egyéb betegségek okozói illetve jelei is lehetnek, a hiányos fogsor pedig számos már betegség kialakulásában is szerepet játszhat. Gondoljunk csak arra, hogya hiányzik egy vagy több fogunk a fogsorunkból, a rágási képességeink jelentősen megváltoznak. Ha pedig nem tudjuk megfelelően emgrágni az ételt ami a gyomrunkba kerül, azzal a gyomrunk sokkal nehezebben bánik el, alig tudja megemészteni, és ez rövidtávon csupn emésztési zavarokhoz, hosszú távpn pedig komolyabb gyomorproblémákhoz is vezethet.
Általában a 40-es, 50-es és 60-as generáció tagjai jönnek hozzánk leggyakrabban, ők azok, akik korábban a munkájuk vagy a felpörgetett éeltmódjuk miatt nem gondoskodtak fogaik ápolásáról, most viszont már van elég pénzük ahhoz, hogy rendbehozassák fogsorukat, fogbeültetés révénpótolják a baleset vagy foghúzás következtében elvesztett fogaikat, vagy egyéb, esztétikai célú kezeléseket vegyenek igénybe, mint például a teljes fogpótlás implantációval vagy a fogfehérítés.
Az implantáció vagy fogbeütletés szó hallatán tapasztalataim alapján először mindenki megrémül, elvégre eléggé bonyolulu száájsebészeti beavatkozásról van szó. És mivel ilyen összetett a folyamat, sajnos az ára is elég borsos, ráadásul az egészségbiztosítók nem is támogatják, lévén, hogy Magyarországon az implantációval történő fogpótlásmég esztétikai beavatkozásnak minősül.
Az eljárás során a fogorvos vagy szájsebész egy titán implantátumot ültet a páciens állkapcsának csontszövetébe, amely egy féléves gyógyulásifzist követően majd megfelelő, az eredetiés természetes foggyökérrel megegyező teherbírású alátámasztást lesz képes biztosítani az új fognak. Az eljárásnak gyakorlatilag az árán kívül csak előnye van a korábbi, hagyományos fogpótlás módszerekkel szemben: nem kell az egészséges fogakat károsítani, mint a hídműveknél, és teljes fogpótlás esetén sem kell lötyögő protézist viselni a páciensnek, amelyben nem csak a beszéd, de a rágás is kellemetlen lehet.
Egy szó mint száz: ma a legdivatosabb fogpótlás módszer a fogbeültetés,és nem csak itt nálunk Óbudán az esztitkai klinikán, de ország- és világszerte ez a megfogyelhető tendencia. Sőt, egyre nagyobb számban jönnek hozzánk külföldi páciensek is, akik a kedvező árak miatt látogatnak el Magyarországra, hogy fogászati kezeléseket vegyenek igénybe.
Nektek volt már hasonló tapasztalatotok? Milyen fogpótlást választanátok, ha szükségessé válna?

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    January 2013

    Categories

    All